Een communicatietraining? Ik ben goed zoals ik ben, ik ga helemaal niets trainen!
Natuurlijk ben jij goed zoals je bent. Je bent hartstikke goed!
En het is ook zo dat jij niet in alle situaties het gewenste effect bereikt. Als we je nu eens vertellen dat je niet hoeft te veranderen, maar wel effectiever kunt worden, hoe klinkt dat dan?
We hebben allemaal in de loop der jaren allerlei gedrag ontwikkeld dat ten tijde van die ontwikkeling goed werkte. Omdat het al jaren ons gedrag is zeggen we; “zo ben ik”. Maar je bent niet je gedrag, je gedrag kan veranderen. Kijk maar naar het verschil tussen hoe je thuis bent en hoe je op het werk bent. Van dat gegeven maken we gebruik bij communicatietrainingen. Het kan namelijk zo zijn dat het gedrag dat je hebt ontwikkeld nu niet meer zo goed werkt. Bijvoorbeeld omdat je omgeving ander gedrag van je vraagt, of omdat je niet de effecten bereikt die je zou willen. Je kunt mogelijkheden scheppen om het anders te doen door de ‘redenen’ achter dit gedrag te achterhalen.
Deze redenen (overtuigingen) komen voort uit je drijfveren, maar zijn daar slechts één van de vele mogelijke uitingen van. Ze geven dus niet per definitie aan wie jij ‘echt bent’. Het zijn vooral vastgeroeste ideeën die je nu mogelijk meer kwaad dan goed doen. We hebben ze allemaal en het is helemaal niet erg om die overtuigingen te hebben, vooral als je je er bewust van bent. De drijfveren die erachter zitten zijn bevatten wel wie jij ‘echt bent’ en dat zijn altijd positieve waarden zoals aardig willen zijn voor anderen, goed voor jezelf zorgen of je eigen pad kiezen. Nu vul je dat in je gedrag misschien in door geen feedback te geven of je te onttrekken aan overleg, wat minder effectief is. Je kunt er echter ook positief en effectief gedrag aan verbinden, zoals opbouwende feedback geven en je mening geven zonder een ander aan te vallen.
Als je je drijfveren kent, kun je inzien wat echt bij jou past qua gedrag en wat niet (meer). Vervolgens kun je je ontwikkelmogelijkheden blootleggen en dingen leren die nieuw voor jou zijn, maar wel passen bij jouw drijfveren. Als die nieuwe manieren voor je blijken te werken en wenselijke consequenties opleveren, kunnen ze onderdeel worden van wie jij bent en is dat helemaal niet meer vreemd.